Dlaczego kozie mleko to najzdrowszy nabiał świata

Kozie mleko to najlepszy rodzaj nabiału. Ma charakterystyczny smak, a do tego stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Warto go używać do przygotowania zdrowego śniadania oraz przekąsek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Kozie mleko w proszku to rozwiązanie dla najmłodszych domowników.

Dlaczego warto sięgać po kozie mleko?

Kozie mleko w proszku oraz świeże jest bez większych problemów przyswajane przez nasz organizm, gdyż jego skład nie odbiega znacząco od mleka wytwarzanego przez kobietę w trakcie laktacji. To właśnie dlatego jest zdecydowanie lepszym pożywieniem dla niemowlaków niż produkt modyfikowany genetycznie. Mleko kozie można podawać dzieciom, które ukończyły 4 miesiąc życia, gdyż jest nie tylko syte, ale i w pełni bezpieczne. W trakcie spożywania mleka nie ma ryzyka wystąpienia skazy białkowej (nie ma w nim laktoglobulin).

Kozie mleko w proszku to istna bomba witamin oraz soli mineralnych, dlatego jest dedykowany dla każdego, kto lubi jego charakterystyczny, intensywny smak i aromat. W mleku występuje o 1/3 mniej cukru mlecznego, czyli laktozy, stąd to opcja wybierana przez osoby zmagające się z nietolerancją laktozy. Co ciekawe, to bardzo popularna nietolerancja, z którą zmaga się średnio co 2,3 osoba na świecie.

Jakie witaminy i minerały zawiera kozie mleko?

Decydując się na kozie mleko w proszku czy świeże można uniknąć bólów brzucha, niestrawności, zaparć czy rozwolnień. Uczulenie objawia się także zmianami na skórze. Na szczęście można tego uniknąć po wprowadzeniu do diety mleka od kozy.

W mleku kozim występuje sporo wapnia, potasu i fosforu (jest go więcej niż w przypadku krowiego odpowiednika). Te trzy minerały odgrywają niezwykle ważną rolę w przemianach biochemicznych, które odbywają się w naszym organizmie bez chwili przerwy. Spożycie 100 g tłustego sera koziego pozwoli zaspokoić dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na wapń. Z kolei żelazo występujące w mleku kozim jest bardzo łatwo przyswajalne, a sporo witaminy A, B, PP oraz C poprawia równowagę organizmu.

Kozie mleko w proszku ma również bardzo cenny kwas arachidonowy, który zatrzymuje powielanie komórek nowotworowych gruczołów piersiowych, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek i płuc.