Nowoczesne aplikacje korporacji taksówkarskich – z jakiego powodu warto?
7 października 2018
Drewniane lampy w domu – czy warto?
2 listopada 2018

Informacje o diecie bezglutenowej

Po zjedzeniu przetworów z glutenem pojawiają się u Ciebie objawy alergiczne to sygnał, że powinniście przestąpić na dietę bezglutenową. Podejrzane wysypki na ciele należy bez zwłoki omówić z dermatologiem. Kolejny kluczowy wyraz odrzucenia przez organizm glutenu to reakcja ze strony układu trawiennego. Występują wówczas zaparcia, nadmierne gazy, nudności i wiele innych. W razie przypuszczenia alergii na gluten trzeba udać się do dermatologa, który zaleci potrzebne badania. Gdy przypuszczenia się potwierdzą, poleca się wprowadzenie diety bez glutenu.

Czym jest gluten oraz w jakich produktach się znajduje?

Glutenem nazywamy białka obecne się w konkretnych nasionach zbóż. Dlatego też dieta bez glutenu powinna być pozbawiona wszelkich przetworów z ich dodatkiem. W skład wchodzą na przykład: niektóre chleby, mąka krupczatka, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Jadłospis bezglutenowy to dieta bezglutenowa, która wyrzuca ze konsumowanej żywności artykuły uwzględniające białka glutenu. Używana jest zazwyczaj w ciągu kuracji celiakii. Słabość ta jest stałą nietolerancją glutenu, rodzącą uszkodzenia w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia to schorzenie o fundamencie autoimmunologicznym.

W jaki sposób komponować dietę bez glutenu?

Kluczowym krokiem jest planowe eliminowanie przetworów zawierających gluten. Na rynku jest mnóstwo artykułów, które swobodnie mogą nam wymienić zboża. Dieta bez glutenu opiera się na wyłączaniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także zamiany jej na ryżową, lub kukurydzianą. Nietolerujący gluten nie muszą rezygnować z niektórych zbóż, jest to m.in. owies. Owies to zboże bezglutenowe. Poprzez specyfikę upraw, owies może zawierać śladową ilość glutenu z innych zbóż. Mąka bezglutenowa ma specjalny znak na opakowaniu.

Fundamentalne jest czytanie składów na pudełku. Dieta bezglutenowa ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego powinno się uzupełniać ilość węglowodanów. Toteż zwykły makaron można zastąpić na makaron kukurydziany. Asortyment zdrowej, czy bezglutenowej żywności jest przebogaty.

To wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje! Z kolei gdy macie obawy powinniśmy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Emblematem produktów bezglutenowych jest przekreślony zielony kłos. Omawiany znak to bezpieczeństwo producenta. Jest on atestowanym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.